Antivirus – Ingen dator bör vara utan

Var alltid uppmärksam på:

Länkar i mejl

Får du mejl från en okänd avsändare, eller ett märkligt mejl från någon du känner, så undvik alltid att klicka på länkar. Dessa kan innebära skadliga koder och virus.

Nedladdade programvaror

Många program laddas idag ner via nätet. Se till att endast ladda ner program från webbplatser du litar på.

Okända lagringsenheter

USB-minnen, externa hårddiskar och CD-skivor kan också innehålla skadliga programvaror. Stoppa inte in något som du inte känner till vad det är.

Tyvärr är virus på internet ett vanligt fenomen. De vanligaste anledningarna till att vi får virus i våra datorer är genom att vi klickar på en skadlig länk i ett mejl, laddar ner ett program från nätet som innehåller skadlig kod eller kopplar in ett okänt USB-minne. Med antivirus kan du tryggt hantera dina bankärenden och fortsätta shoppa online, utan risk för intrång.

Har ett virus väl tagit sig in i din dator är det inte ovanligt att det ligger i bakgrunden när din dator är påslagen och samlar in information om dig. Detta kan vara användarnamn, lösenord, kontouppgifter, webbkamerabilder eller användarvanor. Om detta sker kan din information delas med obehöriga som får tillgång till dina olika konton på internet.

I många fall känner man inte själv till att ens dator blivit drabbad. I vissa fall kan man dock märka att datorn börjar bli långsammare eller att vissa program i datorn beter sig märkligt.

För att förhindra detta är det viktigt att man har installerat ett antivirus-program på sin dator. Detta hjälper inte bara till att upptäcka om en skadlig kod eller ett skadligt program håller på att laddas ner till dig dator, utan det hjälper självklart till att minimera skadan om olyckan skulle vara framme.

Var därför alltid försiktig när du installerar nya program på din dator som laddas ner från nätet och när du får mejl med bifogade filer eller länkar. Är du osäker på om en länk eller webbplats är säker att besöka så tala med andra i din omgivning.